Obstaja ogromno tehtnih razlogov zaradi katerih je smiselno čim bolj zmanjšati količino odpadne hrane. Vsi vemo, da manj kot je zavržemo, bolje je za okolje in naš proračun. Toda včasih se stvari ne odvijajo tako, kot smo pričakovali in nam ne preostane drugega, kot da del hrane zavržemo.
Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti živila dlje časa sveža.
Najprej je pomembno shranjevanje. Če pravilno shranjujete sveže pridelke, se bo njihov rok uporabnosti podaljšal za nekaj dni ali celo do teden dni, odvisno od vrste hrane. Ključnega pomena pri sadju in zelenjavi je, da ju shranjujemo ločeno, ker lahko sadje pospeši zorenje zelenjave. Pomembno je tudi, da izberete pravilno mesto shranjevanja, saj je nekaterim živilom bolj ustreza hranjenje v hladilniku, drugim na sobni temperaturi in nekaterim v hladnem ter suhem prostoru. Najenostavneje bo, če se spomnimo, kje je izdelek shranjen v trgovini in potem enako pravilo upoštevamo tudi doma. V večini supermarketov je obrat sadja in zelenjave hiter, vendar boste videli, da nekatere vrste vseeno hranijo v hladilnih vitrinah, druge pa pri sobni temperaturi. Predlagamo torej, da ste pozorni na to, kje in kako so živila shranjena v trgovini. Tudi v najboljših pogojih hrambe gre lahko kaj narobe. Če opazite, da zelenjava ni več najbolj sveža, bo najbolje, da iz nje pripravite juho, kot je ta zelenjavna juha. Čeprav so sestavine tega recepta korenje, krompir in zelena, lahko recept prilagodite in uporabite tudi drugo zelenjavo kot je na primer paprika, gobe, špinača ali poljubno številne druge sestavine, ki jih imate pri roki. Če vam ostaja sadje, si preprosto pripravite smuti s svežim sadjem.
Najmanj ostankov mesa boste imeli, če zrezke ali porcije filejev zavijete ločeno, jih označite z datumom shranjevanja in zložite v zamrzovalnik. Če je zamrzovalnik poln, meso nasekljajte na majhne koščke in ga skuhajte v enolončnici ali drugih pikantnih jedeh, kot je nasitni ragu ali začinjeni čili. Ko se ohladi, ga shranite v pokritih plastičnih posodah. Tako mesu podaljšate rok uporabnosti za nekaj dodatnih dni, saj je toplotno obdelano meso dalj časa uporabno kot surovo.
Večina pridelkov, ki jih uporabljate za solate, kot so na primer zelena solata, kumare in paradižnik, se bo dalj časa ohranilo, če jih boste hranili osušene. Kadar je mogoče, jih zavijte v papirnato brisačo in jih shranite v predal za solato v hladilniku. Sveža zelišča lahko osvežite, če jih postavite v kozarec z malo vode na dnu. Nato jih pokrijte z vlažnim papirnatim prtičkom in shranite v hladilniku. Porabite jih lahko tako, da pripravite okusno solato Caprese.